Anything But Chardonnay? ABC? Thierry Rodriguez kreeg het voor elkaar en wist ons te overtuigen. Een mooie, dikke chardonnay, die rijpte op barriques. Een prachtige wijn, verre van eenzijdig zoals in dit segment nogal eens gebeuren kan. De wijn is afkomstig uit de buurt van het Zuid-Franse Saint-Chinian, waarbinnen chardonnay als druivensoort overigens niet is toegestaan en waar die herkomstbenaming dan ook niet op de fles vermeld mag worden.

De wijn dankt de rijkdom aan een lage opbrengst per hectare, een fermentatie en verdere rijping gedurende acht maanden op uitsluitend nieuw Frans eiken. De bijzondere smaak biedt onder meer geconfijte citroen, wat gebakken ananas, zoethout, iets toast en een indrukwekkende lengte.

Ook de Saint-Chinian (70% syrah, 20% grenache en carignan) profiteert van een aanpak zonder concessies. Een lage opbrengst per hectare, deels van oude wijnstokken en een rijping van maar liefst 12 maanden op wederom Franse barriques resulteren in een fraaie, complexe wijn met in de smaak onder meer peper, ceder, tijm, koffie en cassisfruit. De balans verrast, net als de mooi afgebouwde tannine.