Een van de drie D.O.’s van Valencia is het relatief onbekende Utiel-Requena, gelegen op zo’n 70 km uit de kust. De wijngaarden liggen er met 750 m op een wat grotere hoogte en zijn, samen met de vele amandel- en olijfbomen als buren, omgeven door enorme dennenbossen. De zomer is er heet, de nacht koel, de herfst nat en de winter kan er streng zijn. Dit alles bij elkaar opgeteld kun je niet anders dan nieuwsgierig worden naar de wijnen die daar vandaan komen. En zo viel ons daar Finca San Blas op.

Neem even de tijd voor een eerste indruk.

Dit wijnhuis weet tot in de finesse te profiteren van dit microklimaat. Met eigenwijze blends verrassen de witte én de rode wijnen in body, balans en mooi versmolten houtrijping. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een dessertwijn, die volgens Decanter in 2016 alle concurrentie achter zich liet.
De selectie ziet er als volgt uit.

Conveniencia 2015
Chardonnay (50%), merseguera (40%) en pinot noir. Rijp wit fruit in de geur. De smaak verrast met een ronde aandronk, een zacht en tegelijk fris vervolg met een licht mineralige ondertoon.

Blanco 2013
Chardonnay (50%) en merseguera (50%), waarbij bovendien 15% afkomstig van de afgelopen 5 jaren is toegevoegd (solerasysteem). Fermentatie en rijping vinden beide plaats in licht getoaste 500-litervaten. De geur biedt o.m. bloemen, zuivel, toast en iets citrus. Zacht en filmend, een beetje fris en zéér uitdagend van karakter, waarbij het hout prachtig versmolten is.

Dulce 2013
Chardonnay en merseguera ondergingen in 2013 een nobele rotting. De wijn die men er uiteindelijk van wist te maken, is een superlatief. Houtgerijpt gedurende 15 maanden, sur lie, zonder aan finesse in te boeten. De geur biedt o.m. honing, perzik, passiefruit, marsepein en delicate tonen van marmelade. In de smaak flankeren frisse zuren de tonen van honing, kruidigheid, butterscotch, mango en toffee.  En wat een lengte! Platinum Best in Show – Decanter World Wide Awards.

Lomalta 2015
Bobal (40%), merlot (30%) en tempranillo (30%) fermenteren afzonderlijk van elkaar, waarna ze een malolactische gisting ondergaan in Franse houten vaten. De wijn rijpte vervolgens 9 maanden in licht getoaste vaten. Een gulle, soepele wijn komt je in geur en smaak tegemoet met tonen van o.m. donker bosfruit, peper en nootmuskaat, waarbij de tannine mooi is verpakt.

Parcela Las Hormas 2012
De verleiding van merlot met nog wat (10%) power van tempranillo. In tegenstelling tot alle andere wijnen is bij deze wijn gekozen voor fermentatie en verdere rijping (14 maanden) in nieuwe houten vaten.  Om het eindresultaat bovendien zo weinig mogelijk te beïnvloeden is deze wijn bovendien niet gefilterd voor de botteling. De geur is complex met met tonen van cassis, koffie, vanille, eucalyptus en wat aardsheid en animale tonen toe. Na de ronde aandronk volgt een prachtige, volle wijn met een lange afdronk met finesse. Het wordt aanbevolen de wijn te karaferen.

Bobal 2014
De trots van het gebied, bobal, mag natuurlijk niet ontbreken. De wijn rijpte in licht getoaste vasten van één jaar oud gedurende 14 maanden. Donkerrood fruit met fijne kruidigheid, met op de flanken nog wat mint en mineraligheid komen je tegemoet in geur en smaak. De wijn verovert met een perfecte balans, en komt na een uurtje in een karaf met alle smaken nog wat mooier tot zijn recht.